Dersom en oppfatter seg selv som en borger i et demokrati, så havner en neppe i bloggen til Frøken Makeløs, men heller hos mer opplysende informasjonskilder.

En bibliotekar slår i dag til med en artikkel om blogging i Bergens Tidende. Hun hevder at nettet endrer karakter fra å være et godt bibliotek til å bli et dårlig «som tar inn hva som helst i sine samlinger».

Akk akk! Denne kiosklitteraturen! Margit Sandemoe og lignende ukebladnoveller må for all del ikke havne i bibliotekets hyller.  Og trivialiteter og dagboknotater har ingenting på nett å gjøre.  Vederstyggelig, er det visst.

Hun har selvfølgelig rett i at nettet fylles med trivielle og lite opplysende tekster. Bloggen min er sikkert full av slike tekster, og ikke minst mitt forsøk på å leke fjortisblogger. Men hva så? Internett ligger der åpent. En fjortis har like stor rett til å legge ut en tekst, om den så handler om genseren hun shoppet på Gjøvik,  som at Kunnskapsministeren blogger om krisen på Gazastripen. Det er det som er demokrati. Jeg kan ikke forstå at dette svekker demokratiet, slik bibliotekaren påstår.

…men det blir et problem når nettet blir fylt av et virvar av stemmer som snakker i munnen på hverandre om saker uten offentlig interesse. Mange av oss forledes – og blir opplsukt av – all denne ubetydelige informasjon, og vi blir mer eller mindre desorienterte. Samtalene om hva som kan gjøre vårt samfunn bedre forsvinner, og beslutningene treffes over hodene våre.

Jeg trodde jeg var voksen nok til selv å sjalte ut hva jeg vil lese, hva jeg selv synes er ubetydelig, hva jeg selv blir, og ønsker å bli, oppslukt av.  Jeg tror de aller fleste av oss er fullt i stand til akkurat det.  Det jeg ser bibliotekaren har noe vansker med, er å skille mellom nettdebatter på avisenes nettsider og kommentarer i blogger.  Jeg vil vel heller selv havne i bloggen til Frøken Makeløs enn i en tåpelig debatt på bt om at melka blir dyrere.

20 Comments on Bloggsuppe

  1. Det er noe med bibliotekarer. Det er noe med lærere også, og ingeniører og sykepleiere, men det er så absolutt noe med bibliotekarer.

    En jeg kjenner fikk en mail med særskrivingsregler fra en tilfeldig bibliotekar som hadde lest bloggen hans, og syntes han trengte hjelp, og selv om det ble sagt at bibliotekarer er like forskjellige som alle andre da jeg skrev om det å ta tog med bibliotekarer her: http://pindias.blogspot.com/2008/11/ta-tog-med-bibliotekarer.html fortsetter jeg å mene at det er noe eget med bibliotekarer, og at de som gruppe har satt seg fore å oppdra resten av oss til å lese de rette ordene, og at den oppdragelsen skal foregå ved å skåne oss for de ordene vi ikke behøver.

    Det er noe med bibliotekarer…. (Ja, jeg vet at de er forskjellige, og at andre også mener at verden skal oppdras, f.eks er det tilfelle for mange i den gruppa jeg pleide å tilhøre; lærer, så ja, jeg sitter i glasshus).

    Det jeg egentlig ville si, er at jeg synes du har skrevet et knakende godt innlegg !!!

    pindias ferskeste bloggpost..Kommunist-jul: Så synger vi med, dere…

  2. Jeg smiler litt av disse moralistiske folkene som vil «andres beste», er redd de ikke skal greie seg uten hjelp til å filtrere, og mener man trenger sertifisering for å kunne skille klinten fra hveten. Men det er klart, som bibliotekar vet man vel hvor vanskelig det er å finne fram i overfylte hyller, og ser for seg den kaotiske veien fram til den rette boka i en søppelhaug uten Dewey-kategorisering. Og det er klart det er et poeng, vi ER i stand til å filtrere, men de fleste mangler vel tid og krefter til å gå gjennom hele samlingen. Og dette er vel nettopp denne bibliotekarens problem: Hun kunne ønsket seg en nettbibliotekar som ga henne råd om hvor hun finner det som passer hennes egen smak, istedenfor å måtte lete på måfå gjennom hele bloggbiblioteket.

    Bharfots ferskeste bloggpost..Noe eget (Aina Basso)

  3. Tilbaketråkk: Er jeg kjendis nå?
  4. Denne bibliotekaren er en av alt for mennesker som tror at verden ikke kan klare seg uten SIN yrkesgruppe. Sanheten er bare den at det er hun som ikke klarer seg uten verden. For hva gjør denne bibliotekaren når ingen lenger spør henne om hjelp?

    kandahars ferskeste bloggpost..Om krig og fred og sånn

  5. Jeg akker og sukker og støtter deg fullstendig. Hvor var det f.eks. jeg ble inspirert til å finne ut mer om Erik Bye og høre på flere av hans tekster? Det var i hvertfall ikke på biblioteket i Bergen eller i Bergens Tidene.

    Og hvem gav meg inspirerende og levende innspill på Kongo som jeg ikke finner i den boka fra 1952 om Kongo som står og støver på Stavanger Bibliotek? Jo, Frøken Makeløs.
    Gå og vask pennen din, du Bergensbibliotekar.

    Nettet er jo en strålende anledning for Bergensbibliotekaren til å lose folk til kunnskap, ikke tvinge dem inn i den samme gamle trakten som vi til det kjedsommelige har tråkket før.

    Jeg skjønner poenget hennes: Det er stadig vanskeligere å skjelne mellom god og mindre god informasjon med all informasjonsflyten vi blir utsatt for. Men du verden så mye bedre det er å gjøre den jobben selv enn å ha profesjonelle til å villede oss.

    Geirs ferskeste bloggpost..Hvordan ta bedre bilder?

  6. Jeg er selvfølgelig veldig selvsentrert, fordi når hun skriver om «et virvar av stemmer», så tenker jeg at jeg jammen har riktig nettnick.

    Fra spøk til alvor: Det er bra at Internet er rotete og mangfoldig. Vi har et reelt demokrati som gjør at alle kan ytre seg, og velge hvilke ytringer vi vil forholde oss til. Vi blir kritiske av å måtte sile skit og kanel. Heia rotete blogg-blandakor!

    Virrvarrs ferskeste bloggpost..Siste frist for å delta i tegneseriekonkurransen!

  7. Tja, man har jo Nasjonalbiblioteket, da, som samler paa ALT, inkludert Sandemo. Men bibliotekarer trenger man likevel for aa finne alt igjen.

  8. Takk for at du tipset meg om kronikken! Det virker som at Gjerstad mener hun selv forvalter sannheten om hva som er kvalitetsmessig bra nok for publisering på nettet – og hva som er av interesse for offentligheten. Jammen bra at vi har flere arenaer å hente informasjon fra nå enn bare biblioteket – og at de fleste av oss er fullt kapable til å skille mellom viktig og uviktig informasjon. Og hvorfor skulle en personlig blogg være noe mindre viktig enn en hvilken som helst skjønnlitterær bok? Jammen utgis det mye ræl mellom to permer også.

    Frøken Makeløss ferskeste bloggpost..Frøkna svekker demokratiet

  9. En bekjent av meg er lærer, og skulle undervise om hijab og forbudet mot bruk for eksempel i Frankrike. Han søkte på Internett, og fant ut at hijab er et militært plagg som bare blir brukt av islamistiske terrorister. Dette formidlet han så videre til klassen.

    Det er jo bare et eksempel på at ukritisk bruk av Internett kan lede til feil slutninger. Men jeg tror at bruk av Internett er langt fra så problemløst som vi (som har mye erfaring med det) kan tro i utgangspunktet.

    Et aktuarlivs ferskeste bloggpost..Buksebein

  10. Det er jo ganske synd på bibliotekarene – i alle fall de ved Nasjonalbiblioteket, som skal katalogisere og klassifisere alle bloggene. Klart det blir mye for dem å gjøre, og at de ville hatt det enklere om vi bloggere og nettskribenter ikke fantes.

  11. Iversen: Jo, det ser ut som hun trives på pidestallen. Hun nedlater seg ikke til å svare i kommentarfeltet i bt i alle fall.
    Jeg tror ikke den godeste damen helt vet hva hun snakker om, egentlig. Hun vet vel ikke en gang hvor hun skal finne blogger, tenker jeg, utenom i Størknes noe gamle kronikk.

    kandahar: Du kan så si. Ingenting, kanskje? Eller kanskje hun kan omskoleres til nettbibliotekar? Drive sensur og slikt?

    Geir: Jeg kan ikke finne så mange støttende kommentarer til bibliotekarens innspill, og dette var heller ikke særlig støttende :-)Jeg vil vel si at hun dummer seg litt ut. Hun snakker om suppe, men for meg ser det ut til at hun koker suppe på en spiker uten å ha de ingrediensene som skal til. Og det skal mye til å koke suppe på en spiker.

    Virrvarr: Og jeg lurte på om dette ordet skrives med to eller fire r-er. Jeg kan kanskje finne ut det på nettet? Hm… To r-er ser det ut til. Virrvarr – hva har du funnet på? Bruke fire r-er. Skal tro rettskrivingsfrøkener og slikt sier til det? Det blir bare rot av slikt 😀

    Heidi: Jeg tror nok det vil være bruk for bibliotekarer. Denne her er nok sikkert en flink en også, men har rotet seg opp i noe. Det gjør jeg også innimellom 🙂 Jeg har i alle fall god bruk for min lokale bibliotekar. Det hender jeg må ha bøker dette lille landsens bibliotek ikke fører. Da er det fint å ha en som leter i BIBSYS.

    Frøken Makeløs: Jeg synes det var ustyrtelig morsomt at du ble tatt for å svekke demokratiet. Du burde informert oss om at det var tilfelle 😀

    Et aktuarliv: Til og med unger vet at de skal være kritisk til hva de finner på internett. Mine unger har bl.a lært det på skolen. Men at vi(?) som kan litt mer enn andre når det gjelder dette mediet har lett for å tro at andre kan det samme, det kan jeg skrive under på. Jeg får litt vondt jeg, når jeg oppdager at folk (ofte damer på min alder) ikke har e-postadresse en gang, men bruker mannen sin. «Jeg skjønner ikke den der internetten, jeg…», sier de, og tror de må være veldig teknisk for å skjønne noe. Det man trenger er sunn fornuft.

    Sigrun: Skal de det? Klassifisere og katalogisere oss? Spennende!

  12. Dette var et interessant innlegg og debatt. Har lest alt det dere andre har skrevet, og er mye enig – og noe uenig. Tar tak i det siste, for det er vel ikke noe poeng i å gjenta det alle andre har skrevet bedre enn meg før meg…
    Hvis jeg skal prøve å ikke bare være uenig med bibliotekaren, så ser jeg at bloggeverdenen er rotete. Og for meg er det noe av sjarmen. Jeg ser også at det kan være vanskelig å skille mellom møkk og gull, samt at det kan hende at noe møkk framstår som gull – og omvendt. Og hvis noen kunne hjulpet de som har vondt for å finne fram i bloggejungelen, hadde det ikke nødvendigvis vært et onde.
    Men at nettet går fra «å være et godt bibliotek til å bli et dårlig som tar inn hva som helst i sine samlinger», er først og fremst sprøyt. Nettet har alltid vært fullt av søppel. Forskjellen de siste årene er at hvem som helst kan legge ut søppelet, ikke bare de med en sterk interesse for duppedingser og html-koder. Dermed har jungelen blitt større – og for noen er kanskje behovet for å får hjelp til å finne fram større.
    De fleste av oss som blogger, er vante med å bruke nettet. Det gjelder ikke alle mennesker. For noen er internett veldig skummelt. Noen stoler blindt på det skrevne ord – om det er aldri så skrullete. Noen er enda ikke voksne nok til å vite hva som er lurt og hva som er dumt å gjøre på nett (og noen blir det aldri). Og hvis deres foreldre ikke har snøring nok til å være veiledere… Kanskje en bloggotekar kunne vært tingen da? Jeg vet ikke, jeg.
    Jeg tror ikke bibliotekaren fra BT nødvendigvis sitter på en høy hest eller er en besservisser som vil gjete oss uvitende. Hun skriver: «Vi ser følelsesutbrudd, personangrep, og ytringer av privat karakter som aldri ville blitt publisert via papirbaserte forlag og avishus.» Og det er vitterligende sant. Det begynner etter hvert å bli mange eksepler på at elever blir mobbet og hengt ut på det groveste på blogger. Og stort sett kan det gjøres uten nevneverdig fare for konsekvenser. Dette er skummelt. Intet mindre. Og for noen kan det være ødeleggende.
    Det går an å se på artikkelen til bibliotekaren som et innspill i en debatt, uten at jeg nødvendigvis skal se på henne som teit fordi jeg ikke er enig i henne. Hun har noen poeng. Hun har enda flere kortslutninger, men det hun har klart å gjøre, er å skape debatt, og kanskje ettertanke. Omtrent som brodern gjorde i denne bloggposten for en stund siden…

    Ståles ferskeste bloggpost..Reisebildet: Lys og varme

  13. Ståle: Kloke ord! Kronikken kan selvfølgelig leses med de gråtonene den også har, og ikke bare i svart-hvitt. Men damen er mer på villspor enn på riktig spor. Hun er ikke teit, men hun kortslutter. Hun bør lese litt flere blogger før hun uttaler seg så bombastisk. Det er ikke alltid så lett å uttale seg om ting man ikke hvet så mye om. (Selv om menn ofte gjør det – uttaler seg om saker de ikke vet noe om, med den største selvfølgelighet – men det er en helt annen sak, og hører ikke hjemme her 😀 )

    Nettet er fullt av dritt, men jeg vil tro at de fleste røynde nettbrukere skjønner hvordan man skal unngå det man selv ser på som dritt. Jeg tror derimot ikke det er bloggene som er problemet, men heller alt det andre som spys ut. Og der er nettavisene fremst blant likemenn. Mye svada du kan lese der, ikke minst i kommentarfeltene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *