Hjemme hos mamma, i en skuff, der ligger det en gammel navnebok. Navneboka er litt eldre enn meg. Inne i boka er det haket av for noen navn, og bak på boka står det tre guttenavn med mamma sin skrift: Jørgen, Espen og Petter.
De tenkte nok det skulle bli en gutt, mine godeste foreldre. De må jo ha blitt fryktelig skuffet da den nyfødte viste seg å være av hunkjønn. Hva i alle dager skulle de kalle henne? Vibeke, sa pappa. Hun skal hete Vibeke. Ingen diskusjon. Det ble jo ingen Jørgen slik de hadde blitt enig om. De fikk faktisk aldri kalle barna sine Jørgen, Espen og Petter. De fikk tre jenter.
Jeg er i dag en av 4452 i dette land som har Vibeke som eneste fornavn. Navnet ligger på 121 plass. Jeg liker navnet mitt, og så liker jeg at ikke alle og enhver går rundt med samme navn. Jeg har aldri gått i samme klasse med noen med samme navn, og det er veldig sjelden jeg treffer på noen med navnet mitt.
Statisitisk Sentralbyrå offentliggjør i dag listene over de mest brukte navn, og her er det bibelske navn som går igjen, særlig på guttesiden. Mathias, Jonas, Lukas, Markus, Elias. Fine navn, det er ikke det, men skal annenhvert barn gå rundt å hete det samme? Navn går jo i bølgedaler, og det som var populært i en periode er plutselig ikke populært en annen periode, og så kommer de tilbake igjen. Selv synes jeg mine barn har fine navn, selv om ingen av dem topper navnelisten, verken i popularitet eller antall med akkurat det navnet.
Heter du Sara og Mathias er du altså ikke de eneste, men det finnes navn som ikke har vært i nærheten av en navneliste. Hva med Årolilja, Sylvklar, Veneros, Villgård. Det er navn fra folkeviselitteraturen, og trenger du hjelp til å finne et utradisjonelt navn, er det bare å lete i disse visene.
Her på min lokale kirkegården står det en gravstein med navnet Øllegård. Det finnes i dag fire jenter med dette navnet i Norge.
Etter hva jeg vet, så er vi tre som heter Eugenie Pedersen, her i dette landet, og vi er de 3 eneste som har Eugenie som eneste fornavn. Ser Eugenie rett som det er blir brukt som mellomnavn.
Hehe, og jeg treffer daglig ei med samme navn som meg, fordi jeg er oppkalt etter mamma. Kjedelig, men samtidig har jeg noen artige episoder å tenke tilbake på.
Litt kjedelig og ha et navn jeg alltid må stave eller folk plages med å uttale. Derfor koste jeg meg stort da jeg var i London for en del år siden, for der låt navnet mitt så bra. Det var litt godt og være meg, siden ingen stusset over navnet mitt eller uttalen 🙂
På ungdomsskolen husker jeg ei som het Kjellfrid. vi synes det var så merkelig at et gutte- og et jentenavn var blandet i sammen på den måten. 🙂
Isolde synes jeg er fint.
Og Valkyrie, men det får man ikke bruke, visstnok.
Eugenie: Du har et nydleig navn, men uttales det slik jeg tror? [euscheni)?
Maren: Velkommen hit 🙂 Tristan og Isolde -er ikke det noe fra operaverden? Og Valkyrie? Ja, hvorfor ikke. Må jo kunne få bruke et slikt navn.
Vibeke: Takker så mye. Og du har rett når det gjelder uttalen!
Solvår synes jeg er ett fint navn, men det var igrunn en del som heter det.
Valkyrie er ett fint navn. Etter min mening mye bedre enn navn som Kolaautomat, Ivrig, Bånnski, Halleluja og Keikoburger.
Takk!
Aner ikke hvor Tristan og Isolde opprinnelig er i fra, jeg har i værtfall lest kortversjonen i bokform (husker ingenting, bortsett fra at den var fin og at jeg elsket navnene.)
Valkyrie er, skal man tro «typisk norsk»-programmet, ikke lov. Typisk.
Vi burde kanskje slå et slag for Valkyrie da? Særlig når Kolaautomat blir godkjent?
Jo, Valkyrie – men er det på gutt eller jente tro?
Mine foreldre ble ikke enige om hva jeg skulle hete saa de trakk lodd! Men jeg er straalende fornoeyd med resultatet. I slektsboka mi har jeg foroevrig tre kvinnelige forfedre (formoedre?) som heter Lavina. Det har jeg litt sansen for!
Tristan og Isolde er foroevrig et gammelt sagn som har blitt opera av Wagner, og valkyrier kommer fra norroen mytologi og var Odins sendebud.
Navnet Valkyrie stammer fra de nordiske stridsgudinner, så det er nok et «jentenavn».
Alter Ego: Bra at loddtrekninga førte til positivt resultat for innehaveren av navnet.
Wagneroperaer har jeg til gode å se/høre, men visste at jeg hadde vært borte i navnene. Lurer på om det var fra noen Ina-bøker jeg leste i min barndom (Annik Saxegaard). Storesøsteren til Ina var sånn Wagner-tolker. Og Kirsten Flagstad har vel gjort noen slike roller.
Eugenie: Jeg ser at du og Alter Ego er enige om den norrøne mytologien. Nå har ikke jeg tenkt å bli mor flere ganger, så noen Valkyrie her i huset blir det nok ikke.
Jeg var i mange år sammen en norrøn gud. Da jeg ble kjent med han sa SSB at det var «to eller færre» som het det i landet, nå sier de at det er nærmere 50, så noe har skjedd de siste ti årene.
Heidi derimot er et navn det finnes litt mer enn en håndfull av!
Balder? Forsete? Frøy? Heimdal? Hod? Loke? Njord Tyr? Ægir? Vile? Ve? Masse flotte gudenavn å velge i.Også Odin og Tor og Brage, men de er jo ganske mye brukt i grunn.
Heidi er nok ganske så vanlig, men blir kanskje ikke brukt fullt så mye i dag. Men det er internasjonalt. Du kan trøste deg med det 🙂